DZIEŃ

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

10.01.2022

Zupa mleczna  – mleko, kasza manna (4)

Kanapka – pieczywo mieszane 25g, masło 4g, polędwica wieprzowa 20g, ogórek 10g, sałata 5g (1,4,8)

Herbata cytrynowa

Jabłko 1szt

 

Zupa marchewkowa z ryżem 200ml: wywar drobiowo-jarzynowy, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, zielenina, przyprawy: pieprz czarny, lubczyk (1,4,5)

II danie  – gołąbek bez zawijania z kapustą 70g, ziemniaki 100g, sos pomidorowy 50g 

Kompot owocowy

Jogurt naturalny, chrupki (1,4)

WTOREK

11.01.2022

Kanapka – pieczywo mieszane 25g, masło 4g, kiełbaska z wody, ogórek 10g (1,4,)

Herbata owocowa

Jabłko

Zupa barszcz czerwony z uszkami 200ml: wywar drobiowo- jarzynowy, włoszczyzna, buraki, zielenina, przyprawy: pieprz czarny, lubczyk, pietruszka (1,2,4,5)

II danie – racuszki drożdżowe z musem jabłkowym (1,2,4)

Kompot owocowy

Budyń waniliowy z owocami (1,4)

 

ŚRODA

12.01.2022

Zupa mleczna  – mleko 150ml, płatki kukurydziane 15g (4)

Kanapka – pieczywo mieszane 25g, masło 4g, jajko 1/2, ogórek kiszony 10g, papryka  (1,2,4)

Herbata z cytryną

Mus owocowy

Zupa wielowarzywna z ziemniakami: wywar drobiowo-jarzynowy, marchew, pietruszka, seler, cebula, ziemniaki, przyprawy: pietruszka, liść laurowy, lubczyk (1,2,5,4)

II danie – potrawka drobiowa w sosie śmietanowo-ziołowym i ryżem (1,2,4)

Kompot owocowy

Bułeczki drożdżowe   (1,2,4)

CZWARTEK

13.01.2022

Kanapka – pieczywo mieszane 25g, masło 4g, pasta twarogowa 20g, kiełki, pomidor 10g (1,2,4)

Herbata z cytryną

 

Mandarynka

 

Kalafiorowa z zacierką 200ml: wywar drobiowo-jarzynowy, marchewka, por, pietruszka, seler, makaron, pietruszka (1,2,4,5)

II danie – gulasz mięsno jarzynowy 70g, kasza 100g, marchew tarta (1,2)

Kompot wieloowocowy

Kanapka – pieczywo mieszane 25g, masło 4g, ser żółty 20g, pomidor 10g, sałata 10g (1,4)

PIĄTEK

14.01.2022

Mleko 150ml, kawa zbożowa 1g (4)

Kanapka – pieczywo mieszane 25g, masło 4g, polędwica, ogórek, pomidor (1,4)

Herbata owocowa

 

 

Kiwi

 

Zupa rosół z makaronem 200ml: wywar drobiowo-jarzynowy, marchew, pietruszka, seler, por, zielenina   śmietana, ziemniaki, natka pietruszki, przyprawy: lubczyk, pieprz czarny (4,5)

II danie – pulpecik rybny 50g, ziemniaki 100g, surówka z kapusty kwaszonej z marchewką  50g (1,2,3,4)

Kompot owocowy

Wafle ryżowe z dżemem  

 

 

 

 

 

 

  • Drożdżówka – produkt piekarniczy nie mrożony, skład: mąka pszenna, mleko, tłuszcz zwierzęcy, jaja, drożdże, cukier, sól, (produkt 100g – nie przekracza 15g cukru, 10 g tłuszczu, śladowe ilości soli)
  • Pieczywo mieszane – produkt piekarniczy nie mrożony, skład: mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól, woda
  • Pizza: mąka pszenna, sól, woda, drożdże, suszona papryka; sos: przecier pomidorowy, woda, cebula, cukier (poniżej 15g na 100g gotowego produktu), olej roślinny, oregano, czosnek; dodatki: ser żółty

 

ALERGENY ZNAJDUJĄCE SIĘ W POTRAWACH:

  • 1 – GLUTEN (pieczywo mieszane, owsianka, musli, naleśniki, kotleciki drobiowe, kotlety rybne, gulasz, bułka tarta, kruche ciasto)
  • 2 – JAJA (kotlety rybne, kotlety drobiowe, naleśniki, kruche ciasto)
  • 3 – RYBY (pasta z makreli, kotlety rybne)
  • 4 – MLEKO (masło, owsianka, ser, naleśniki, mizeria z jogurtem naturalnym, kakao, kruche ciasto, sos beszamelowy)
  • 5 – SELER (zupa ogórkowa, rosół, zupa pomidorowa, zupa wielowarzywna, wszystkie zupy)
  • 6 – DWUTLENEK SIARKI (owoce suszone, musli)
  • 7 – SEZAM (mieszanka płatków, chleb i bułka z ziarnami, kotleciki drobiowe)
  • 8 – SOJA (wędlina)
  • 9 – ORZECHY (słonecznik, bułka z ziarnami słonecznika)