DZIEŃ

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

WTOREK

04.05.2021

Kanapka – pieczywo mieszane 25g, masło 4g, kiełbaska z wody, ketchup 10g, ogórek kiszony (1,2,4)

Herbata owocowa

Banan 1szt

Zupa krupnik z ziemniakami 200ml: wywar jarzynowy, włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por, kasza jęczmienna, przyprawy: pieprz czarny, lubczyk, natka pietruszki (5)

II danie  –   pierogi z dodatkami (1,2,4)

Kompot owocowy 200ml

Kanapka: pieczywo mieszane 25g, ser żółty, papryka10, sałata 10g (1,4)

ŚRODA

05.05.2021

Zupa mleczna – owsianka 200ml (1,4)

Kanapka: pieczywo mieszane 25g, masło 4g, jajko gotowane 20g,  sałata 10g, ogórek 10g (1,2,4)

Herbata owocowa earl grey

Mandarynka 1szt

Zupa ziemniaczana z zacierką 200ml: wywar  jarzynowy, por, marchew,  pietruszka, seler, zacierka, ziemniaki;  przyprawy: lubczyk, pieprz czarny, natka pietruszki (1,2,4,5)

II danie – pulpet drobiowy z pieca 70g w sosie, kasza 100g, surówka z kapusty białej z porem   50g (1,2,4)

Kompot owocowy 200ml

Ryż ze śmietanką
z jabłkiem
i cynamonem  150g  (4)

CZWARTEK

06.05.2021

Zupa mleczna  – mleko 150ml, płatki kukurydziane 10g (1,4)  

Kanapka – chleb mieszany 25g, masło 4g, dżem niskosłodzony 10g, pasta twarogowa 10g, papryka, ogórek (1,4)

Herbata z cytryną: napar z herbaty, cytryna

Owocowy mix

Zupa pomidorowa 200ml z makaronem 50g: wywar drobiowo-jarzynowy, włoszczyzna marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, przecier pomidorowy, śmietana, zioła, lubczyk, oregano, natka pietruszki (1,2,4,5)

II danie – filet drobiowy 70g w sosie z warzywami 50g, ryż 100g (1,5)

Kompot wieloowocowy

Bułeczki drożdżowe   wyrób własny (1,2,4)

PIĄTEK

07.05.2021

Kawa mleczna – mleko 180ml (4)

Kanapka – pieczywo mieszane 25g ,masło 4g, szynka 20g, sałata 5g, ogórek 10g (1,4)

Herbata cytrynowa: napar z herbaty

Owocowy mix

Zupa koperkowa z ziemniakami 200ml: wywar jarzynowy, marchew, seler, pietruszka, koper, ziemniaki, śmietana, zielenina; przyprawy:  pieprz czarny, lubczyk (1,4,5)

II danie – pulpet rybny 70g, ziemniaki 100g, surówka z kapusty kwaszonej z marchewką 50g  (1,2,3)

Kompot owocowy

Pianka mleczno-owocowa (3)

PONIEDZIAŁEK

10.05.2021

Zupa mleczna  – mleko, kasza manna (4)

Kanapka – pieczywo mieszane 25g, masło 4g, polędwica wieprzowa 20g, ogórek 10g, sałata 5g (1,4,8)

Herbata cytrynowa

Jabłko 1szt

 

Zupa ryżanka na rosole 200ml: wywar drobiowo-jarzynowy, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, zielenina przyprawy: pieprz czarny, lubczyk (1,4,5)

II danie  – gołąbek bez zawijania z kapustą 70g, ziemniaki 100g, sos pomidorowy 50g

Kompot owocowy

 

Jogurt naturalny
z owocami, biszkopty (1,4)

 

WTOREK

11.05.2021

Mleko 180ml, kakao 1g (4)

Kanapka – pieczywo mieszane 25g, masło 4g, pasta twarogowa ze szczypiorkiem 20g, ogórek 10g (1,4)

Herbata owocowa

Jabłko pieczone

 

Zupa marchewkowa z ziemniakami 200ml: wywar drobiowo- jarzynowy, włoszczyzna, ziemniaki, zielenina; przyprawy: pieprz czarny, lubczyk, pietruszka (1,2,5)

II danie – racuszki drożdżowe, mus jabłkowy (1,2,4)

Kompot owocowy

Kanapka – pieczywo mieszane 25g, masło 4g, szynka 20g, pomidor 10g, sałata 10g (1,4)

ŚRODA

12.05.2021

Zupa mleczna  – mleko 150ml, płatki kukurydziane 15g (4)

Kanapka – pieczywo mieszane 25g, masło 4g, jajko 1/2, ogórek kiszony 10g, papryka  (1,2,4)

Herbata z cytryną

Mus owocowy

 

Zupa barszcz czerwony z ziemniakami: wywar drobiowo-jarzynowy, marchew, pietruszka, seler, cebula, buraki, ziemniaki; przyprawy: pietruszka, liść laurowy, lubczyk (1,2,5,4)

II danie – potrawka drobiowa z warzywami i ryżem (1,2,4)

Kompot owocowy

Chałka z masłem
i dżemem (1,2,4)

 

CZWARTEK

13.05.2021

Kanapka – pieczywo mieszane 25g, masło 4g, szynka 20g, sałata 10g, pomidor 10g (1,2,4)

Herbata z cytryną

 

Mandarynka 1szt

Zupa rosół z makaronem 200ml: wywar drobiowo-jarzynowy, marchewka, por, pietruszka, seler, makaron, pietruszka (1,2,4,5)

II danie – schab w sosie 70g, kasza 100g, marchew tarta (1,2)

Kompot wieloowocowy

Budyń waniliowy
z owocami (1,4)

 

PIĄTEK

14.05.2021

Mleko 150ml, kawa zbożowa 1g (4)

Kanapka – pieczywo mieszane 25g, masło 4g,  pasztet drobiowy (wyrób własny) 20g, ogórek 15g, sałatka (1,4)

Herbata owocowa

 

Kiwi 1szt

 

Zupa jarzynowa z ziemniakami 200ml: wywar drobiowo-jarzynowy, marchew, pietruszka, seler, por, zielenina, śmietana, ziemniaki, natka pietruszki; przyprawy: lubczyk, pieprz czarny (4,5)

II danie  –  pulpecik rybny 50g; ziemniaki 100g, surówka z kapusty kwaszonej z marchewką  50g (1,2,3,4)

Kompot owocowy

 

Wafle ryżowe
z dżemem  (1,2,4) 

 

 

 

 

 

  • Drożdżówka – produkt piekarniczy nie mrożony, skład: mąka pszenna, mleko, tłuszcz zwierzęcy, jaja, drożdże, cukier, sól, (produkt 100g – nie przekracza 15g cukru, 10 g tłuszczu, śladowe ilości soli)
  • Pieczywo mieszane – produkt piekarniczy nie mrożony, skład: mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól, woda
  • Pizza: mąka pszenna, sól, woda, drożdże, suszona papryka; sos: przecier pomidorowy, woda, cebula, cukier (poniżej 15g na 100g gotowego produktu), olej roślinny, oregano, czosnek; dodatki: ser żółty

 

ALERGENY ZNAJDUJĄCE SIĘ W POTRAWACH:

  • 1 – GLUTEN (pieczywo mieszane, owsianka, musli, naleśniki, kotleciki drobiowe, kotlety rybne, gulasz, bułka tarta, kruche ciasto)
  • 2 – JAJA (kotlety rybne, kotlety drobiowe, naleśniki, kruche ciasto)
  • 3 – RYBY (pasta z makreli, kotlety rybne)
  • 4 – MLEKO (masło, owsianka, ser, naleśniki, mizeria z jogurtem naturalnym, kakao, kruche ciasto, sos beszamelowy)
  • 5 – SELER (zupa ogórkowa, rosół, zupa pomidorowa, zupa wielowarzywna, wszystkie zupy)
  • 6 – DWUTLENEK SIARKI (owoce suszone, musli)
  • 7 – SEZAM (mieszanka płatków, chleb i bułka z ziarnami, kotleciki drobiowe)
  • 8 – SOJA (wędlina)
  • 9 – ORZECHY (słonecznik, bułka z ziarnami słonecznika)