Autorski program „Gdy maluszek zdrowo je, to wesoło bawi się” opracowany został z myślą o propagowaniu zasad zdrowego odżywiania wśród dzieci w wieku żłobkowym. Program ma na celu również uświadomienie rodzicom, jak ważną rolę w prawidłowym rozwoju dziecka odgrywa zbilansowana dieta. Powyższy cel zostanie osiągnięty poprzez zdobywanie zamierzonych umiejętności, nawyków, ale przede wszystkim utrwalenie w dzieciach potrzeby dokonywania właściwych wyborów żywieniowych w życiu codziennym.
Program będzie realizowany przez cały rok żłobkowy 2021/2022.
Cele programu:
- Poznanie zasad zdrowego żywienia i wyrabianie właściwych przyzwyczajeń żywieniowych.
- Zapoznanie z zawodami związanymi z wytwarzaniem żywności.
- Wyrabianie nawyków kulturalnego zachowania się w czasie posiłku.
- Pedagogizacja rodziców oraz zachęcanie ich do współpracy w kontynuowaniu zasad zdrowego żywienia w domu.
- Dostarczanie przez rodziców propozycji „zdrowych” przepisów poprzez media społecznościowe.
- Poznanie i przestrzeganie zasad bezpieczeństwa podczas przygotowywania posiłków.
Przewidywane osiągnięcia dziecka po zrealizowaniu programu:
- Używa form grzecznościowych: proszę, dziękuję, przepraszam, smacznego.
- Prawidłowo posługuje się sztućcami, potrafi je nazwać, wie, do czego każde z nich służy.
- Wie, jak kulturalnie zachowywać się przy stole.
- Rozumie, do czego służy serwetka.
- Potrafi prawidłowo nakryć do stołu.
- Opanowało umiejętność sprzątania po spożytym posiłku.
- Rozumie potrzebę mycia rąk po i przed posiłkiem.
- Wie, dlaczego należy przestrzegać niezbędnych zasad higieny.
- Wie, że warzywa i owoce muszą być dokładnie umyte przed spożyciem.
- Wie, co należy jeść, aby być zdrowym.
- Wie, że dla zdrowia należy spożywać wodę.
- Rozumie potrzebę przebywania na świeżym powietrzu.
- Potrafi posadzić własną roślinę oraz systematycznie ją pielęgnować.
- Wie, z jakimi urządzeniami można spotkać się w kuchni i zna zasady bezpiecznego korzystania z nich.
- Wie, na czym polega praca rolnika, młynarza, piekarza, sprzedawcy, pielęgniarki.
- Wie, jak powstają i skąd pochodzą produkty spożywcze: chleb, cukier, mleko i jego pochodne.
- Rozumie, że należy szanować jedzenie i wie, że nie należy go marnować.
- Wie, jak wygląda piramida żywieniowa i potrafi odróżnić produkty zdrowe od niezdrowych.
Metody pracy:
- Słowne: piosenki, opowiadania, wiersze, zagadki,
- Oglądowe: ilustracje, plansze, filmy, obserwacja, wycieczki do sklepu warzywnego, piekarni, krótkie teatrzyki,
- Metoda zadań stawianych dziecku: tworzenie prac plastycznych,
- Aktywizujące: nakrywanie do stołu przed posiłkiem, sadzenie roślin i ziół w ogródku żłobkowym.
Sposoby i formy realizacji programu
- Wyrabianie umiejętności kulturalnego spożywania i zachowania się przy stole podczas posiłku poprzez:
- Kulturalne posługiwanie się sztućcami,
- Używanie zwrotów grzecznościowych.
- Wdrażanie dzieci do stosowania zabiegów higienicznych przed, w trakcie
i po posiłku.
- Poznanie zasad zdrowego żywienia i wyrabianie właściwych przyzwyczajeń żywieniowych:
- Wspólne wykonywanie posiłków: sałatek , deserów, kanapek, soków warzywnych i owocowych.
- Uprawa warzyw i ziół w kącikach przyrody, wykorzystywanie ich do posiłków.
- Uprawa warzyw i owoców w ogródku żłobkowym.
- Degustacja warzyw i owoców.
- Wykorzystywanie do zajęć utworów z literatury dziecięcej
o tematyce zdrowotnej (zapoznanie dzieci z krótkimi wierszykami).
- Świętowanie dni związanych ze zdrowym odżywianiem, dostosowanie ubioru dziecka do tego dnia.
- Słuchanie i śpiewanie piosenek o:
- owocach i warzywach,
- myciu rąk,
- myciu ząbków.
- Systematyczne picie wody przez dzieci.
- Zapoznanie z cyklem powstania spożywczych produktów poprzez wykorzystywanie historyjek obrazkowych: „od buraka do lizaka”,
„od ziarenka do bochenka” itp.
- Wyjście do piekarni i sklepu warzywnego.
- Współpraca z pielęgniarką.
- Stworzenie żłobkowej książki kucharskiej. Wykorzystanie przepisów
i zdjęć potraw pozyskanych od rodziców.
- Pedagogizacja rodziców oraz zachęcanie ich do współpracy
w zakresie kontynuowania zasad zdrowego żywienia w domu. W ramach akcji „Zdrowe słodkości”- rodzice wykonują w domu słodkie ale zdrowe przekąski dla swoich dzieci, następnie przesyłają zdjęcia wraz z przepisami do żłobka, które będą zamieszczone na stronie internetowej i fb.
- Pedagogizacja rodziców oraz zachęcanie ich do współpracy
w zakresie kontynuowaniu zasad zdrowego żywienia w domu. W ramach akcji „Sałatkowy zawrót głowy” – rodzice wraz z dziećmi przygotowują zdrową sałatkę lub surówkę, następnie przesyłają zdjęcia wraz z przepisami do żłobka, które będą zamieszczone na stronie internetowej i fb.
- Zajęcia plastyczne i krótkie teatrzyki o tematyce zdrowotnej.
Opracowały: Jadwiga Kita, Anna Karczewska, Marzena Skierska, Mariola Zdanowska, Marta Wasiak, Milena Wiączek