Autorski program „Gdy maluszek zdrowo je, to aktywnie bawi się” opracowany został z myślą o propagowaniu zasad zdrowego odżywiania wśród dzieci w wieku żłobkowym. Program ma na celu również uświadomienie rodzicom, jak ważną rolę w prawidłowym rozwoju dziecka odgrywa zbilansowana dieta. Powyższy cel zostanie osiągnięty poprzez zdobywanie zamierzonych umiejętności, nawyków, ale przede wszystkim utrwalenie w dzieciach  potrzeby dokonywania właściwych wyborów żywieniowych w życiu codziennym.

Program będzie realizowany przez cały rok żłobkowy 2021/2022.

 

Cele programu:

  1. Poznanie zasad zdrowego żywienia i wyrabianie właściwych przyzwyczajeń żywieniowych.
  2. Zapoznanie z zawodami związanymi z wytwarzaniem żywności.
  3. Wyrabianie nawyków kulturalnego zachowania się w czasie posiłku.
  4. Pedagogizacja rodziców oraz zachęcanie ich do współpracy w kontynuowaniu zasad zdrowego żywienia w domu.
  5. Dostarczanie przez rodziców propozycji „zdrowych” przepisów poprzez media społecznościowe.
  6. Poznanie i przestrzeganie zasad bezpieczeństwa podczas przygotowywania posiłków.

 

Przewidywane osiągnięcia dziecka po zrealizowaniu programu:

  1. Używa form grzecznościowych: proszę, dziękuję, przepraszam, smacznego.
  2. Prawidłowo posługuje się sztućcami, potrafi je nazwać, wie, do czego każde z nich służy.
  3. Wie, jak kulturalnie zachowywać się przy stole.
  4. Rozumie, do czego służy serwetka.
  5. Potrafi prawidłowo nakryć do stołu.
  6. Opanowało umiejętność sprzątania po spożytym posiłku.
  7. Rozumie potrzebę mycia rąk po i przed posiłkiem.
  8. Wie, dlaczego należy przestrzegać niezbędnych zasad higieny.
  9. Wie, że warzywa i owoce muszą być dokładnie umyte przed spożyciem.
  10. Wie, co należy jeść, aby być zdrowym.
  11. Wie, że dla zdrowia należy spożywać wodę.
  12. Rozumie potrzebę przebywania na świeżym powietrzu.
  13. Potrafi posadzić własną roślinę oraz systematycznie ją pielęgnować.
  14. Wie, z jakimi urządzeniami można spotkać się w kuchni i zna zasady bezpiecznego korzystania z nich.
  15. Wie, na czym polega praca rolnika, młynarza, piekarza, sprzedawcy, pielęgniarki.
  16. Wie, jak powstają i skąd pochodzą produkty spożywcze: chleb, cukier, mleko i jego pochodne.
  17. Rozumie, że należy szanować jedzenie i wie, że nie należy go marnować.
  18. Wie, jak wygląda piramida żywieniowa i potrafi odróżnić produkty zdrowe od niezdrowych.

 

Metody pracy:

  • Słowne: piosenki, opowiadania, wiersze, zagadki,
  • Oglądowe: ilustracje, plansze, filmy, obserwacja, wycieczki do sklepu warzywnego, piekarni, krótkie teatrzyki,
  • Metoda zadań stawianych dziecku: tworzenie prac plastycznych,
  • Aktywizujące: nakrywanie do stołu przed posiłkiem, sadzenie roślin i ziół w ogródku żłobkowym.

 

Sposoby i formy realizacji programu

  1. Wyrabianie umiejętności kulturalnego spożywania i zachowania się przy stole podczas posiłku poprzez:
  • Kulturalne posługiwanie się sztućcami,
  • Używanie zwrotów grzecznościowych.
  1. Wdrażanie dzieci do stosowania zabiegów higienicznych przed, w trakcie

i po posiłku.

  1. Poznanie zasad zdrowego żywienia i wyrabianie właściwych przyzwyczajeń żywieniowych:
  • Wspólne wykonywanie posiłków: sałatek , deserów, kanapek, soków warzywnych i owocowych.
  • Uprawa warzyw i ziół w kącikach przyrody, wykorzystywanie ich do posiłków.
  • Uprawa warzyw i owoców w ogródku żłobkowym.
  • Degustacja warzyw i owoców.
  • Wykorzystywanie do zajęć utworów z literatury dziecięcej

o tematyce zdrowotnej (zapoznanie dzieci z krótkimi wierszykami).

  1. Świętowanie dni związanych ze zdrowym odżywianiem, dostosowanie ubioru dziecka do tego dnia.
  2. Słuchanie i śpiewanie piosenek o:
  • owocach i warzywach,
  • myciu rąk,
  • myciu ząbków.
  1. Systematyczne picie wody przez dzieci.
  2. Zapoznanie z cyklem powstania spożywczych produktów poprzez wykorzystywanie historyjek obrazkowych: „od buraka do lizaka”,

„od ziarenka do bochenka” itp.

  1. Wyjście do piekarni i sklepu warzywnego.
  2. Współpraca z pielęgniarką.
  3. Stworzenie żłobkowej książki kucharskiej. Wykorzystanie przepisów

 i zdjęć potraw pozyskanych od rodziców.

  1. Pedagogizacja rodziców oraz zachęcanie ich do współpracy

w zakresie kontynuowania zasad zdrowego żywienia w domu. W ramach akcji  „Zdrowe słodkości”- rodzice wykonują w domu słodkie ale zdrowe przekąski dla swoich dzieci, następnie przesyłają zdjęcia wraz z przepisami do żłobka, które będą zamieszczone  na stronie internetowej i fb.

  1. Pedagogizacja rodziców oraz zachęcanie ich do współpracy

w zakresie kontynuowaniu zasad zdrowego żywienia w domu. W ramach akcji „Sałatkowy zawrót głowy” – rodzice wraz z dziećmi przygotowują zdrową sałatkę lub surówkę, następnie przesyłają zdjęcia wraz z przepisami do żłobka, które będą zamieszczone  na stronie internetowej i fb.

  1. Zajęcia plastyczne i krótkie teatrzyki o tematyce zdrowotnej.

 

 Opracowały: Jadwiga Kita, Anna Karczewska, Marzena Skierska, Mariola Zdanowska, Marta Wasiak, Milena Wiączek

IMG_20211015_091706.jpgIMG_20211008_093657.jpgIMG_20220311_100338.jpgIMG_20220408_095605.jpg